מציאות רבודה – מבוא
דמיינו שאתם ברחוב ובעזרת הטלפון שלכם ניתן לפתוח דלתות ולראות מה מסתתר מאחוריהן
מציאות רבודה – מבוא
מסתבר ש – 70% מהאמריקאים לא בטוחים מהי מציאות רבודה. ואכן יש גם בלבול עם מושג אחר – מציאות מדומה.
מציאות מדומה – קרובת משפחה
רוב האנשים כבר ראו פעם אחת לפחות מישהו עם משקף של מציאות מדומה, מה שנקרא VR. זה משקף מוזר למראה ואטום בחזית שכאשר הוא מכסה את העיניים אפשר להרגיש ממש בזירת אגרוף או בכוכב אחר ואפילו להניע את הידיים על מנת לפוצץ בועות מים.
לעומת זאת, מציאות רבודה תופיע, נכון להיום, בעיקר בטלפון הנייד או בטאבלט ובעתיד גם במשקפיים מיוחדים.
מציאות רבודה – איך זה קורה ?
הרעיון הוא שעל גבי המציאות יופיע רובד נוסף כלומר שכבה נוספת ובה מידע בצורת טקסט, אנימציה, וידאו או תמונה.
איך זה קורה? כאשר מכוונים את מצלמת הטלפון לאובייקט מסויים, על גבי המסך אנחנו רואים את האובייקט המצולם. עד כאן נשמע הכל רגיל. אבל תוכנת מציאות רבודה מזהה את האובייקט ומקפיצה רובד נוסף. קצת קשה לדמיין את זה ולכן בוידאו שבחלק העליון של העמוד ניתן לראות מספר דוגמאות.
שימושים שונים במציאות רבודה
אם אתם מעוניינים לקנות כורסא באיקאה ורוצים להזמין און ליין אבל לא בטוחים אם הכורסא תתאים… אפליקציית המציאות הרבודה של איקאה תראה לכם איך הכורסא תראה אצלכם בסלון באופן הכי קרוב למציאות. כך גם תוכלו לבחון איך תראה על הרגל שלכם, נעל שאתם רוצים לקנות באתר אינטרנט ותוכנה אחרת תוכל להציג בפניכם התאמה עיצובית של משקפיים.
ביצוע קניות באינטרנט הוא אחד השימושים הנפוצים באפליקציות של מציאות רבודה. ואכן הוא שימוש חשוב, מכיוון שהוא קשור גם להכנסות שיכולות לצמוח מהטכנולוגיה הזאת, ובעקבות כך למוטיבציה של חברות לפתח תוכנות ואפליקציות של מציאות רבודה.
אבל יש כמובן שימושים נוספים לטכנולוגיה הזאת. דרך מציאות רבודה אפשר להבין ולקבל נתונים מתוך פס ייצור במפעל או על גבי מכונות תעשייתיות. ניתן לראות יצירות אומנות שמקבלות מימד נוסף ומהמם. ואפילו בחינוך יש למציאות רבודה שימושים.
מציאות רבודה וחינוך
תחשבו רגע שכל מה שאתם רואים סביבכם יכול לספר סיפור ולהעביר מידע בצורה יותר חיה. תלמידים יכולים לבחון גלובוס ומתוכו ייצאו פסל החירות או פיל אפריקאי. אפשר להסתכל על בעלי חיים ולראות את האיברים הפנימיים שלהם. אפשר אפילו לשחק מחפשים את המטמון בחצר בית ספר. וארון השירות יכול להצביע על המקום בו מוטמן הרמז. אפשר לקחת את זה מאוד רחוק…
חוויה אימרסיבית – שימוש במציאות רבודה
איך אני בונה פעילות שבה אני משתמש במציאות רבודה על מנת לייצר חוויה אימרסיבית בבית הספר ? אדגים פעילות שנבנתה לחדר 3walls ? את הקונספט אפשר לקחת לכל מקום.
- בונים מערך שיעור ובו מעין תסריט שמבוסס על נושא או סיפור. למשל לינדן (בוידאו) הבחור הנחמד עם הגיטרה מטייל ברחוב הירושלמי ומסביר לתלמידים שבדיוק הוא סיים לבנות מכונה שמאפשרת לפתוח דלתות ולעבור לכל מקום בירושלים. הוידאו הנחמד של לינדן יכול לבוא גם בצורת דף כתוב ובו ההסבר ולא מחייב דווקא ליצור וידאו מסובך..
- מייצרים סביבה ויזואלית של הנושא – למשל רחוב ירושלמי. אבל זה יכול להיות גם עיצוב של מוזיאון היסטורי, תערוכת תמונות ואפילו תמונות תלויות במסדרון בית הספר או קיר מעוצב על ידי מדבקות.
- מייצרים שכבות מיידע שייתנו מענה לדף שאלות שהתלמידים מקבלים. את השאלות ניתן להטמיע בטופס גוגל, במצגת אינטראקטיבית בג'ניאלי או בכל מקום אחר.
זהו הסבר מאוד תמציתי אבל זה הרעיון הכללי.
חשוב שיצירת המידע תהיה מותאמת לעולם התלמידים היום – כלומר קצרה ומדברת את השפה שלהם ולא קישור לויקיפדיה. הכי טוב שהמידע יעבור בסרטוני וידאו כלילים ונחמדים.
יש מספר אפליקציות של מציאות רבודה, אני משתמש באייג'ק שיש לה המון יתרונות ובפוסט אחר תוכלו לראות איך נעשה השימוש האותה אפליקציה.