מציאות רבודה בחינוך – מבוא

דמיינו שאתם ברחוב ובעזרת הטלפון שלכם ניתן לפתוח דלתות ולראות מה מסתתר מאחוריהן

מציאות רבודה בחינוך – מבוא

בפוסט הנוכחי אתן מבוא לשימוש של מציאות רבודה בתחום ההוראה והחינוך.

למעשה אני משתמש באפליקציות של מציאות רבודה שמיועדות לאומנות מכיוון שהן נותנות לי את המענה הכי טוב. יש שתי אפליקציות רלוונטיות שאני מכיר, אחת נקראת ARTIVEVE (ארטיוייו) והשנייה eyejack. אני משתמש באייג'ק ולכן אסביר עליה.

דוגמא למציאות רבודה – פתיחת דלתות

הטקסט מתייחס לוידאו שבחלק העליון של הדף: ברחוב יש מספר דלת ואני מעוניין שכאשר אכוון אליה את הטלפון לאחת הדלתות, היא תיפתח. הדלת שעליה מצויירים גביעי הגלידה תהיה הטריגר שלי. כלומר התמונה הזאת תזוהה על ידי הטלפון או הטאבלט ותגרום להקפצה של שכבה נוספת שהיא שכבת וידאו שבה יצרתי דלת שנפתחת ומאחוריה אתר ירושלמי עם הסבר.

אפליקציות ליצירת מציאות רבודה

לאייג'ק יש תוכנת מחשב שבה יוצרים את המציאות הרבודה. על מנת ליצור  – לוחצים על הפלוס ומוסיפים "יצירת אומנות חדשה". לאחר מכן גוררים את התמונה שתשמש כטריגר. בשלב הבא יש צריך לגרור לפלוס את השכבה שתוקפץ, כלומר הרובד שיתווסף בטלפון. הרובד הנוסף יכול להיות תמונה, תמונה שקופה, טקסט, אימוג'י וכמובן וידאו.  לאחר שהכל עולה ומוטמע באפליקציה  מטעינים לנייד את הטריגר דרך ברקוד או קישור. זהו, כל מה שצריך עכשיו זה לכוון את הנייד לטריגר והדלת נפתחת.

השימוש באפליקציה פשוט וזה לא האתגר. מה כן האתגר ? התוכן… נתחיל עם הצד הטכני:

יצירת טריגר במציאות רבודה

בשלב הראשון צריך ליצור טריגר שיפעיל את שכבת המציאות הרבודה. הטריגר יכול להיות אימג' בודד כלומר תמונה אחת או יכול להיות חלק מקיר או מתמונה גדולה שמוקרנת כפי שאתם רואים בפעילות כ"ט בנובמבר בחדר  3walls (בוידאו). רצוי מאוד שהגודל של הטריגר והשכבה של המציאות הרבודה יהיו זהים או לפחות דומים. מכיוון שכאמור אני רוצה לעשות מספר אינטראקציות על קיר ההקרנה, אני גוזר ממנו מספר אימג'ים שימשו טריגרים. את החיתוך ניתן לעשות בפוטושופ או בתוכנות חינמיות ופשוטות יותר כמו פיקסלר pixlr.

יצירת רובד במציאות רבודה – תמונה

בשלב השני יוצרים את השכבה הרבודה. כאמור, הרובד המוקפץ יכול להופיע בצורה פשוטה כתמונה או בצורה יותר מתוחכמת כוידאו. לגבי יצירת תמונה – אפליקציית אייג'ק וגם ארטיוייו מקבלות רק קובץ תמונה שנקרא GIF. זהו קובץ שניתן לייצא אותו שקוף וזה יתרון גדול. אני משתמש בפוטושופ אבל אפשר ליצור אותו גם בפאוור פוינט ניתן לייצא תמונה בפורמט GIF.

יצירת רובד במציאות רבודה – וידאו

לגבי הוידאו, אני יוצר אותו בתוכנה מורכבת ויקרה יחסית – פרימייר של אדובה, אבל ניתן ליצור וידאו גם בפאוור פוינט, קנבה ובתוכנות אחרות שהינן פשוטות יותר וחינמיות. חשוב להקפיד על הפרופורציות והמימדים של קובץ הוידאו. כלומר שאם התמונה של הטריגר אנכית אז גם הוידאו של השכבה הרבודה צריך להיות אנכי ולהיפך. אם אופקי אז גם הטריגר וגם השכבה הרבודה אופקיים.

מכיוון שלרוב האנשים אין את הידע להשתמש בתוכנות מתקדמות ליצירת וידאו, אראה בוידאו כאן ממש בקצרה איך ניתן ליצור וידאו יחסית מתוחכם בעזרת אופציית ההנפשות של פאוור פוינט. הדלת אמנם לא נפתחת על ציר אבל היא מתפוגגת וכך היא יכולה להוות את שכבת המציאות הרבודה בדרך יותר מיוחדת.

על מנת ליצור סרטון וידאו שישמש אותי כרובד נוסף אני לוקח למעשה 3 מדיות שהעליתי לשקף פאוור פוינט. 2 תמונות ווידאו. אני מסדר אותם בסדר מסויים ולשכבה העליונה שהיא הדלת נתתי הנפשה של עמעום. לאחר מכן אני שומר את כל זה כקובץ וידאו mp4  וזה כל הסיפור. כמובן שצריך לתרגל…

עד כאן הקטע הטכני. בפוסטים נוספים אתייחס לאלמנטים נוספים ביצירת המציאות הרבודה והחוויה האימרסיבית.

דילוג לתוכן